Jun 12, 2012

Crkva u kamenu

Crkva, gledana spolja,odozgo

Ako se uputite ka ulici Lutherinkatu, do broja 3 u Helsinkiju, naići ćete na Temppeliaukion kirkko, ili u prevodu Podzemnu crkvu, koja je zapravo više poznata  pod imenom “Crkva u kamenu", jer zapravo to i jeste. Ova jedinstvena luteranska crkva, koja se nalazi u Helsinkiju, u naselju Töölö, pravo je remek delo sferičnog oblika i biser finske arhitekture, koju su dizajnirali braća Timo i Tuomo Suomalainen. Njih dvojica su radili zajedno sve do 1988. godine, kada je Tuomo preminuo u 57. godini. Stariji brat Timo danas ima 84 godine.


Deo enterijera, klupe od brezinog drveta

Njihov stil je bio slobodan, bili su pristalice samo prirodnih materijala, pa su zato njihova dela uvek bila  okrenuta prirodi. Verovatno je i samo njihovo prezime bilo asocijacija na severne prirodne lepote (Suomalainen u prevodu znači "Finski"). Ova podzemna crkva je njihov najpoznatiji rad.

Ulaz


Plafon od bakarnih traka
 
Kada je 1961. godine njihov projekat jednoglasno pobedio na arhitektonskom takmi
čenju za izgradnju crkve u okrugu Töölö, sreći nije bilo kraja. Medutim, zbog tadašnje ekonomske krize, izgradnja je počela tek u februaru 1968. da bi septembra 1969. bila konačno završena. Pre izgradnje ove crkve, na tom mestu se izdizala stena visine 12 metara
 
Ova neverovatna zgrada nosi veliki istorijski zna
čaj,  a za mnoge stanovnike je i simbol Helsinkija u celini. To je jedna od najpoznatijih atrakcija u gradu. Izgrađena je usred urbanog jezgra Helsinkija, koji se zove Taka-Töölö, i koji se može jednostavno prepoznati po tome što su sve zgrade upečatljivo bordo - crvene boje i bez maltera na fasadama. Gledano sa  prizemlju, oblikom me malo podseća na drevni Newgrange u Irskoj. Struktura same crkve skoro da je jedva vidljiva sa spoljašnje strane. Ako pokušate da je vidite odozgo primetićete da izgleda kao leteći tanjir koji je sebe stacionirao na zemlju. Unutra, crkva je kružna, okružena zidovima od stena. Svo kamenje koje je izvađeno odatle, kada se crkva kopala, poređano je kao ograda sa spoljašnje strane crkve. Plafon je gigantski disk napravljen od traka bakarne žice u dužini od 22 km, verovali ili ne. Enterijer, koji je od granita, prikazan je u bojama granita najviše zastupljenog u Finskoj: crvenog, plavog i sivog, a ništa manje lepe nisu ni klupice od breze. Unutrašnjost je osvetljena prirodnim svetlom sa preko 180 vertikalnih prozorskih okana koji povezuju kupolu i zidove. Svojom pojavom, veoma je upečatljiva i time objašnjava i opravdava svoju popularnost. Unutar crkve se često održavaju koncerti klasične muzike, a na tabli ispred, možete videti raspored dešavanja. Ono što se dešava stalno, su bogosluženja, a za strance su bogosluženja uvek na engleskom jeziku i to nedeljom u 14:00. 

Panorama


Crkva u steni

U crkvi, istovremeno mo
že biti najviše 750 ljudi. Zbog svog jedinstvenog arhitektonskog rešenja, akustika je ovde veličanstvena. To ćete uočiti već i po prvim taktovima dok se bude oglašavala nasnimljena muzika zvona sa zvučnika, jer prava zvona ne postoje, a koju je komponovao Taneli Kuusisto. Kupola dvorane je matemaički precizna, pa tako, količina svetla u različitim delovima dvorane je podeljena između njih prema redosledu vrednosti. Oltar je naravno. najviše osvetljen.






Orgulje
 
Mnogima je u
živancija da se prošetaju po poluloptastom krovu ove crkve, koji u poluprečniku ima 24 metara
Do ove crkve lako možete do
ći autobusom, ili tramvajem 3T, a radno vreme joj je od 10:00 - 20:00 h, osim subote i srede kada radi do 18:00. Ako je lepo vreme i ako ste raspoloženi za šetnju, prošetajte do ove atrakcije koja se nalazi zapadno od ulice Mannerheimintie, i upečatljivog Manerhajmovog spomenika. Ulaz je naravno besplatan, a jedino što ćete platiti, ukoliko ne kupujete suvenire, su bele svećice od 1.evra, koje se pale tu u crkvi, a taj 1 evro služi kao donacija crkvi...ako napomenemo da ovu crkvu godišnje poseti milion turista, cifra je impozantna, ali, ona to svojom lepotom zasigurno zaslužuje. Ako ipak poželite i da kupite neki suvenir, lepa ilustrovana brošura o ovoj crkvi košta 3,5 evra.

Natpis na ulazu
Arhitekte Timo i Tuomo
Krst na ulazu
Crkva zimi



1 Komentari / Kommentit:

Hvala za divne tekstove.Slucajno sam video ovaj blog, ali od tada namerno dolazim. :-)
Slucajni prolaznik

Post a Comment